Their new entry is hospitable and musical … thanks to a piano room Essay

A welcoming note sounds from this entry addition in San Anselmo,California: it contains a music room to hold owners Deirdre and OliverWarin’s 6-foot grand piano. San Francisco architects PhilipMathews and Regan Bice added the room and a new entry adjacent to theliving room. The new arrangement makes the entry more visible; the oldfront door hadn’t seemed very hosiptable because it was hidden bythe projecting edge of the living room.

The addition includes the 19- by 29-foot music room and a 6- by11-foot entry deck. To make a transition to the existing living room,Mathews and Bice created a 6- by 10-foot front hall where a narrow entryporch had been. Carpeted steps and a ledge ringing the music room make comfortableseating for in-home concerts without forcing the warins to fill thespace with chairs. The steps curve slightly at one corner, ensuringthat the audience faces the performer, as in a miniature concert hall.One wall also curves, its contour echoing the shape of the grand piano. An inset of glass blocks and a skylight help brighten the room. Twocarpeted greenhouse windown bays provide additional light, seating, andspace for plants. Overhead track fixtures allow flexibility inspotlighting at night.

Adjustable bookshelves are built in behind thepiano to house a music library.

x

Hi!
I'm Tamara!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out